Zonnebloemen zien er erg leuk uit voor kinderen. Ze lijken op vrolijke gezichtjes 😊 Het is voor kinderen prachtig om ze te zaaien, ze te zien groeien en ten slotte zaad te winnen.
Zonnebloemen zijn gemakkelijk te kweken. Je plant ze bij warme temperaturen in de late lente en zomer, op een plek met veel zon en water. Zonnebloempitten zijn eetbaar voor mens en dier. Vogels vinden de zaden heerlijk, mensen eten de voedzame zonnebloempitten en maken er olie van.
Zonnebloemen zijn er in verschillende hoogtes, de Giganteus kan 3 meter hoog worden en de Kong of de King Kong maar liefst 4 meter hoog.
Er zijn verschillende kleuren: oranje, bruin, crème, donkerrood en soms zelfs in twee kleuren. Kies het liefst voor biologisch zaad, daar zit geen giftige coating omheen waar de insecten dood van gaan. Je kunt ze het beste planten in de late lente of de zomer.
Geef je zaden water en houd de grond vochtig, vooral als de plantjes jong zijn. Zodra de planten ouder zijn, zullen ze diepe wortels krijgen en kunnen ze drogere omstandigheden aan.
Zodra de planten de eerste bladeren krijg, strooi je voorzichtig mulch om de zonnebloemen heen om te voorkomen dat het onkruid en gras teruggroeien en concurreren met je zonnebloemen.
Afhankelijk van de soorten zonnebloem die je hebt geplant, zullen de planten binnen 7 tot 12 weken bloemen krijgen.
Dan is het tijd om te spelen! Laat je kinderen het huisje inrichten met stoelen en een tafel. Ze kunnen we gezellig wat drinken en eten.
Zodra de zaden beginnen te rijpen, kun je ze oogsten voor jezelf of de vogels. Hier zijn enkele tips voor het oogsten en bereiden van zonnebloempitten:
Zonnebloemen die klaar zijn voor de oogst zijn verwelkt, droog en bruin zijn en de meeste, zo niet alle gele bloembladen zijn eraf gevallen. De onderkant van de bloemhoofden wordt geel als de zaden klaar zijn om te drogen.
Doe deze bloemhoofden van je zonnebloemen in bruine papieren zakken. Doe de zak stevig om de steel van de bloem vast met een touwtje. Zo verlies je geen zaden. Het is belangrijk om een papieren zak te gebruiken in plaats van een plastic zak, zodat zich geen schimmel ontwikkelt. Door de papieren zak kan de plant ademen en kan vocht weg. Als je je planten binnenshuis droogt, snijd je een stuk van de steel vast terwijl je het bloemhoofd in de papieren zak laat zitten. Draai hem ondersteboven en hang hem aan de steel op een warme, droge plek op met goede ventilatie.
Volg de voortgang van het droogproces. Open de zak elke dag en verzamel de zaden die al zijn gevallen. Wanneer de achterkant van het bloemhoofd donkerbruin is geworden en erg droog is, zijn de zaden droog en klaar om te oogsten. Dit proces kan één tot vier dagen duren.
Wanneer de zaden zijn gedroogd en als je bloemhoofdje op de stengel blijft, kun je de stengel nog wat korter afsnijden. Laat de zak zitten, anders vallen er misschien wat zaden op de grond. Om de zaadjes te verwijderen, wrijf je gewoon met je hand over de zaadjes op het bloemhoofd. De zaadjes komen zo los van de bloem. Verzamel ze in een groot vergiet.
Spoel ze goed af met koud stromend water. Giet ze af en leg ze in een enkele laag op een dikke handdoek. Laat de zonnebloempitten een paar uur aan de lucht drogen. Pluk eventuele viezigheid ertussenuit.
Je gedroogde zonnebloempitten zijn nu klaar voor de vogels om te eten. Voor menselijke consumptie rooster je ze nog even op een bakplaat in de oven, eventueel doe je er daarna wat zout over. Zodra ze volledig zijn afgekoeld, bewaar je ze in een luchtdichte pot of doos. Houd er rekening mee dat deze zonnebloempitten hun vlies nog hebben en dat ze voor jonge kinderen niet gezond zijn. Als je eetbare zonnebloempitten in een winkel koopt, zijn deze vliesjes meestal verwijderd.
Volwassenen (en oudere kinderen) kunnen we de zaadhuidjes met de tanden kapot maken en uitspugen voordat we de binnenkant opeten. We eten dan alleen de binnenste pit. Hier vind je een uitgetekende handleiding voor het pellen van de zonnebloempitten met je tanden en tong.
Als je niet goed kauwt, kunnen scherpe stukjes van het vlies zich hechten aan de bekleding van de slokdarm of het spijsverteringskanaal of deze zelfs doorboren. Er zijn weleens complicaties opgetreden bij kinderen door het eten van de zonnebloemzaadhuiden.